De mythe die dominantie heet 2.0
23-09-2023
**Dominantie bij honden: Mythe of Realiteit?**
Dominantie bij honden is een veelbesproken en controversieel onderwerp in de wereld van hondenopvoeding en gedrag. Het idee dat honden een strijd om dominantie voeren met hun eigenaren en andere honden is diep geworteld in de populaire cultuur en media. Deze perceptie heeft geleid tot talloze misvattingen en verkeerde interpretaties over het gedrag van honden. In dit blogbericht onderzoeken we het concept van dominantie bij honden en kijken we naar wetenschappelijke inzichten om de waarheid achter deze kwestie te achterhalen. Laten we samen ontdekken of dominantie bij honden echt is of slechts een mythe.
*Wat is dominantie bij honden?*
Dominantie wordt vaak omschreven als het verlangen van een hond om hoger in de hiërarchie te staan dan anderen, met name andere honden of hun menselijke eigenaren. Het idee komt voort uit onderzoek bij wolven, waar het concept van "alfa's" en "roedelleiders" werd gepopulariseerd. Veel mensen hebben deze inzichten over wolven vervolgens toegepast op honden en zijn ervan overtuigd geraakt dat honden op dezelfde manier werken.
*De mythe van de dominante alfa*
Hoewel het waar is dat wolven een sociale structuur hebben en dat sommige individuen meer invloed kunnen hebben dan anderen, hebben wetenschappers ontdekt dat het idee van de dominante alfa in wolvenroedels onjuist is. Moderne studies van wolven in het wild hebben aangetoond dat wolvenroedels eigenlijk een hecht familieverband hebben, waarbij de ouders voor hun nakomelingen zorgen en dat het gezamenlijke doel is om te overleven. Dominantie bij wolven heeft meer te maken met ouderschap en leiderschap dan met strijd om de hoogste positie.
*Honden zijn geen wolven*
Het is belangrijk om te begrijpen dat honden en wolven ondanks hun gemeenschappelijke voorouder meer dan 10.000 jaar geleden uiteen zijn gegaan in hun evolutie. Honden zijn gedomesticeerde wezens geworden en hebben zich aangepast aan het leven naast mensen. Hierdoor hebben ze verschillende gedragskenmerken ontwikkeld dan wolven.
Wetenschappers en experts op het gebied van diergedrag zijn het erover eens dat de meeste ideeën over dominantie bij honden problematisch zijn. Gedrag bij honden wordt vaak verkeerd geïnterpreteerd als dominantie, terwijl het eigenlijk kan worden verklaard door andere factoren, zoals angst, onzekerheid, gebrek aan socialisatie of inadequate training.
*Wetenschappelijke inzichten*
In een baanbrekend onderzoek uit 2008, uitgevoerd door vooraanstaande diergedragsdeskundigen Steven Lindsay, concludeerde de auteur dat er geen bewijs is dat het concept van dominantie kan worden toegepast op honden. In plaats daarvan benadrukte hij het belang van positieve trainingstechnieken en het begrijpen van de individuele behoeften en persoonlijkheden van honden.
Andere wetenschappelijke studies hebben aangetoond dat honden die met positieve trainingsmethoden worden opgevoed, beter presteren en meer gehoorzaam zijn dan honden die met dominante trainingsmethoden worden benaderd. Straf en dwang leiden vaak tot ongewenst gedrag en kunnen zelfs tot agressie leiden.
*Conclusie*
Dominantie bij honden is een mythe die is ontstaan door verkeerde interpretaties van wolvenonderzoek en gebrek aan kennis over hondengedrag. Honden zijn geen wolven en het idee van een constante strijd om dominantie tussen mens en hond is ongegrond.
Het begrijpen van de individuele behoeften van je hond, positieve trainingsmethoden en het opbouwen van een sterke band op basis van wederzijds respect zijn essentieel voor een gezonde relatie tussen mens en hond. Als hondenbezitters moeten we afstappen van het idee van dominantie en in plaats daarvan investeren in positieve interacties en trainingstechnieken die onze harige metgezellen helpen gedijen in onze moderne wereld.
*Bronvermelding*
1. Lindsay, S. R. (2008). Handbook of Applied Dog Behavior and Training, Vol 1: Adaptation and Learning. Iowa State Press.
2. Bradshaw, J. W. S., Blackwell, E. J., & Casey, R. A. (2009). Dominance in domestic dogs—useful construct or bad habit? Journal of Veterinary Behavior, 4(3), 135-144.
3. Rooney, N. J., & Bradshaw, J. W. (2002). An experimental study of the effects of play upon the dog-human relationship. Applied Animal Behaviour Science, 75(2), 161-176.
*Disclaimer: Dit blogbericht is niet bedoeld als vervanging voor professioneel advies van een erkende gedragsdierenarts of hondengedragsspecialist. Raadpleeg altijd een deskundige als je specifieke vragen of problemen hebt met betrekking tot het gedrag van je huisdier.*