De mythe die 'dominantie' heet

16-08-2019

Het achtervolgt me nu nog steeds...

Toen ik in 2012 dierenzorg studeerde en mijn eindwerk ging maken was het duidelijk waar ik het over ging hebben : Ethologie van de hond. De basis over hun lichaamstaal. Toen ik hierdoor in contact kwam met David Pithie leerde ik enorm veel dingen bij die ik daarvoor zélf niet wist over dit onderwerp. Ik verdiepte mij in de informatie die ik vond en schreef uiteindelijk elle-lange bladzijden over deze mythe... En het achtervolgt me nu nog steeds...

De mythe die 'dominantie' heetVele hondeneigenaren krijgen het woord 'dominantie' vandaag de dag nog vaak naar hun hoofd geslingerd. Of het nu op de hondenschool of op straat is, er zal altijd wel iemand zijn die zegt dat jou (of zijn) hond dominant probeert te zijn of is. Wat dominantie bij vele mensen inhoudt is dat de hond door bepaalde gedragingen probeert 'boven' iemand te staan of 'hoger in rang' wilt komen. Bv. Poot op je schoot leggen, als eerste door de deur willen gaan, op de sofa liggen, op hetzelfde tijdstip eten als het baasje,...

NIETS IS MINDER WAAR!

Kleine Frits zou volgens de mythe dominant zijn op deze foto
Kleine Frits zou volgens de mythe dominant zijn op deze foto

Mythbuster ! 

Niets is minder waar! Je hond legt zijn poot op je om aandacht te vragen of genegenheid te tonen. Wil als eerste door de deur omdat hij 1. sneller is en 2. super ongeduldig is. Hij zal op de sofa gaan liggen omdat die kei-comfortabel is en omdat zijn geliefde familie daar ook altijd zit. Plus deze sofa ruikt ongelofelijk lekker naar zijn familie! Over het feit dat hij samen met jou te eten krijgt trekt hij zich niets van aan, als hij maar eten krijgt! ;-) 

Volgens de mythe is Noah op deze foto 'dominant'
Volgens de mythe is Noah op deze foto 'dominant'

Bewijs : Het zit namelijk zo...


In de jaren '70 werd er onderzoek gedaan* naar een pack wolven in gevangenschap. Daaruit bleek dat er inderdaad een alpha aanwezig was en de wolven streden voor hun plek in de pack. Ze wilden allemaal snel en goed eten, de beste pups bezorgen, controle hebben... Een zo goed mogelijk leven in gevangenschap hebben dus. Toen in die tijd werd er vanuit gegaan dat honden en wolven op 1 lijn konden getrokken worden en dus dat honden ook altijd en overal heel graag 'alpha' wilden worden. 

Als aap en mens


Ondertussen is het bewezen dat we kunnen stellen dat een hond door de jaren heen al zo gedomesticeerd is dat we niet meer over een directe band met de wolf kunnen spreken. Net zoals bij ons, wij mensen, stammen onrechtstreeks af van de aap, maar zijn geen apen meer!

Verder concludeerde men dat een wolvenpack in de natuur totaal anders met elkaar omgaat dan in gevangenschap. Wolvenpacks bestaan meestal uit reu, teef en pups. In deze wolvenpacks is er in de natuur weinig sprake van geweld, conflict en... dominantie! Wat is 'dominantie' vandaag de dag?


Vandaag spreken we enkel nog over dominantie wanneer er een conflict is tussen twee of meerdere honden over een derden (b.v. speelgoed). De hond die met het spreekwoordelijke bot gaat lopen is de dominante in het verhaal. Meer dan dit is het niet! 

Wanneer men spreekt van een 'dominante' hond in de groep wanneer er een luidruchtige, wilde, haantje de voorste-hond is, draai je deze woorden best om naar 'zelfverzekerd', 'haantje de voorste',... 
Het is niet erg om je hond te vergelijken met een mens. Vele dierentrainers/dierenartsen/wetenschappers/... zijn nog steeds erg tegen Antropomorfisme**. Ik daarentegen ben PRO. Zolang je maar begrijpt dat er medisch én psychisch nog steeds erg veel verschillen tussen ons zijn. 


Zo is er bijvoorbeeld onlangs ook onderzoek geweest naar emoties bij dieren. Er is geen verschil is in de belevenis van emoties tussen mens en dier. Waar we wel in verschillen is de duur en de hoeveelheid emoties.  Lees even volgend artikel verder indien je hierover meer info wenst: 

https://www.demorgen.be/tech-wetenschap/dieren-ervaren-exact-dezelfde-emoties-als-mensen~b605b456/?referer=https%3A%2F%2Fwww.google.be%2F

Misschien moeten we zelf wat minder de alpha willen zijn


Door bovenstaande informatie kunnen we stellen dat we niet hoeven te vrezen dat onze hond elke dag 24u/24 snode plannen is aan het bedenken om ons van de troon af te stoten, om baas te zijn over je kinderen of andere huisdieren...

Straffen uitdelen 'op z'n wolfs' als een kneep in de nek of nog erger : met een slipketting, slaan, een tik geven, roepen,... werken niet en hebben een averechts effect. Wie een hond heeft (gehad) en deze hond met liefde heeft opgevoed zal begrijpen dat een hond naar jou kijkt alsof je zijn hele wereld bent (en dat ben je ook!!). Honden hebben een regelmaat en huisregels nodig, net zoals onze kinderen. Beloon hen wanneer ze iets leuks of goeds doen en zoek alternatieven wanneer het fout loopt. Wanneer je hond probleemgedrag of een gedragsprobleem*** toont raad ik je aan een hondentherapeut in te schakelen. 

We moeten onszelf minder leren zien als een 'baas' en meer als een ouder. Misschien moeten we zelf wat minder de alpha willen zijn. 


Elkaar begrijpen zorgt voor een betere band
Elkaar begrijpen zorgt voor een betere band

Een dominante hond bestaat niet... 


Nog steeds hoor ik nog te vaak de woorden 'dominante hond' vallen en dat vind ik jammer. Zelfs door sommige instructeurs/therapeuten/dierenartsen wordt dit nu nog steeds gebruikt! Doordat we nog zo vaak hokjes-denken en onze honden zo op een verkeerde manier begrijpen, gaan er vaak dingen mis in de opvoeding of relatie met de hond. Wanneer we begrijpen wat de wetenschap ons door de jaren heen geleerd heeft mogen we oprecht blij zijn dat we nu álle middelen hebben om voor een 100% natuurlijke, gezonde en liefdevolle relatie te gaan!

Ik hoop je met dit blogbericht geïnspireerd te hebben om mee met Pupia te werken aan een natuurlijk gezonde opvoeding van je hond!

* Zooloog Schenkel en David Mech, een vooraanstaand bioloog die in de jaren '70 onderzoek deed naar wolven en het International Wolf Center oprichtte.

**Antropomorfisme = het toekennen van menselijke eigenschappen aan niet-menselijke wezens: het tonen of behandelen van dieren, goden en voorwerpen alsof ze menselijk zijn qua uiterlijk, karakter of gedrag.

** Probleemgedrag = Baasjes zien het (on)natuurlijke gedrag als probleem.
Gedragsprobleem = De hond gedraagt zich op een onnatuurlijke en negatieve manier. 

Bronnen : 

Mijn eindwerk 'Ethologie van de hond' met behulp van David Pithie, hondengedragstherapeut. 
Doggo.nl
Jan van Hooff, schrijver van het boek Mama's laatste omhelzing: over emoties bij dieren en wat ze ons zeggen over onszelf .
Het boek 'Dog Sense: How the New Science of Dog Behavior Can Make You A Better Friend'