Wat is Shiatsu?

12-06-2020

Ik krijg wel eens de vraag van (verre) kennissen 'Hoe het nu met mijn gevechtssport gaat?'. Ik begrijp de verwarring. 'Shiatsu' kan inderdaad een broertje of zusje zijn van 'karate' en 'jiu-jitsu', maar is het alles behalve. 

Iedereen in mijn omgeving en die me volgt is er zich ondertussen bewust van dat ik iets doe met honden. Iets met een moeilijke naam. Iets Chinees... Hmm wacht, ik heb het geweten hoor... Shitzu? 
Enkelingen - vaak de mensen die dicht bij me staan (omdat ze het al 1000 keer hebben gehoord) óf mensen die al een achtergrond met yoga en acupunctuur hebben - weten het woord correct uit te spreken en weten zelfs wat het betekend! :-D 

Hoe komt dit? Wel, vooral omdat ik zélf niet uit een omgeving kom óf ben opgegroeid met alles wat Chinees gerelateerd is. Dus ook niet met de Chinese geneeskunde en shiatsu. Daardoor is het logisch dat mijn omgeving ook zo opgroeide en dat voor iedereen - en misschien voor jou ook - dit woord als een gerecht in een Chinese restaurant klinkt. 

Misschien heb jij al wél van shiatsu gehoord, ben je vertrouwd met acupressuur of acupunctuur, heb je het al eens horen vallen in je yoga sessie of ben je volleerd shiatsu practicioner, cool!

Zoals de burgemeester van Samson & Gert het zo mooi kon zeggen : Aan allen die shiatsu kennen, proficiat, aan allen die shiatsu niét kennen, ook proficiat... en don't panic : Lees nog enkele minuten voort en je zal meteen ontdekken waarover ik het vandaag met jou wil hebben! ;-)

Ik geef hier een korte introductie shiatsu met de liggende puppy op Animalz Event Mechelen 2019
Ik geef hier een korte introductie shiatsu met de liggende puppy op Animalz Event Mechelen 2019


SHI = VINGER
ATSU = DRUK 

SHIATSU = VINGERDRUK


Shiatsu is een onderdeel van de Chinese geneeskunde. De Chinese geneeskunde is een eeuwenoude geneeskunde die al bestond vóór onze Westerse geneeskunde en word tot op heden met succes toegepast.
De Chinese geneeskunde werkt met een filosofie gebaseerd op Qi flow ( = alles wat levenskracht is, dat ook in ons zit). Deze Qi moet in balans gehouden worden zodat wij gezond blijven. Zo ook de Qi van jouw hond, kat, vis,... 

Alles wat leeft heeft Qi (bijvoorbeeld de natuur, de aarde, dieren, mensen, bloemen,...) wanneer deze Qi in onbalans is worden we ziek, wordt je hond ziek of is de aarde duidelijk niet meer in balans (wat nu het geval is). 

Om deze balans te meten gebruiken ze de Yin-Yang filosofie. Yin staat voor : Donker, koud, klein, vrouwelijk, half, zacht,... Yang staat voor : Licht, warm, groot, mannelijk, heel, hard,...
Alles is Yin én Yang. Ik ben Yin én Yang, jij bent Yin én Yang, jouw hond is Yin én Yang. 

We kunnen wel elk apart een 'type' zijn, waarin onze kenmerken meer Yin of Yang beschouwd kunnen worden. De Yin Yang indeling kan erg ver gaan - zo kan iets dat 'Yin' of 'Yang' is nog eens opgedeeld worden in Yin en Yang en zo gaat het door... 

Het belangrijkste dat we hierbij moeten onthouden : Wanneer onze of onze hond's Yin en Yang (en dus de Qi) in onbalans is, worden we ziek of krijgen we andere klachten.

Yin en Yang moeten dus in balans zijn om onze Qi optimaal te laten 'stromen' en dus om gezond en gelukkig te kunnen zijn. 

Knapperd James tijdens een shiatsu sessie
Knapperd James tijdens een shiatsu sessie

De Chinese geneeskunde is erg uitgebreid en heeft vele facetten. Één daarvan is shiatsu, de vingerdruk therapie oftewel acupressuur. 
Shiatsu is een tweelingzus van acupunctuur. Daar bij acupunctuur met naalden wordt gewerkt, wordt er in de shiatsu met de handen en vingers gewerkt en druk uit geoefend. Verder gelijken de twee erg hard op elkaar. Ze werken beiden met acu-punten, deze kan je beschouwen als onzichtbare knopjes op jouw of je hond's lichaam waar -wanneer er druk op uitgeoefend wordt of een naald in wordt gestoken meridianen ( = onzichtbare lijnen op het lichaam die elks een unieke connectie hebben met een bepaald lichaamsdeel of orgaan) samenkomen en op deze manier het lichaam wordt getriggerd om zélf in gang te schieten om zo zichzelf terug in balans te brengen en dus te genezen. 

Zo tellen we twaalf meridianen en acht "extra" meridianen die de 'wondermeridianen' genoemd worden en zijn er meer dan 700 acu-punten.

Het is als shiatsu-practicioner de kunst om al deze meridianen én acu-punten vanbuiten te weten liggen op elk lichaam dat langskomt in de praktijk. Hmm... Ik moet eerlijk zeggen dat ik de eerste humane- of honden shiatsupracticioner die alles vanbuiten kent en nooit hoeft te spieken nog moet leren kennen. 

Ikzelf heb deze punten en meridianen geleerd op het lichaam van de hond. Shiatsu bij de hond is tot op een bepaald vlak hetzelfde dan bij de mens. Maar dan komen we natuurlijk aan het feit dat honden vaak andere soort klachten hebben dan mensen, hun lichaam anders is samengesteld dan dat van ons en er ook totaal anders uitziet. Toch zie je dat er qua klachten bij mens en hond vaak dezelfde oorzaken zijn : Stress en voeding. 

Een klein aantal van de acupunten en meridianen op de hond.  Bron : Google
Een klein aantal van de acupunten en meridianen op de hond. Bron : Google

In de Chinese geneeskunde en dus ook in de shiatsu , dat een onderdeel van de Chinese geneeskunde is, gaan we aan de hand van de klachten die het baasje of de klant aan ons verteld specifieke acu-punten indrukken en eventueel ook een volledige meridiaan behandelen. 

De klachten worden in de Chinese geneeskunde bekeken door de vijf elementen : Aarde, Metaal, Water, Hout en Vuur. Ook interne- of externe factoren zoals : Wind, Damp, Hitte, Koude, Droogte (yep, allemaal met een hoofdletter). Dit alles tesamen maakt een specifieke behandeling tegen de klachten en zet het lichaam terug in gang om zichzelf te genezen. 
Natuurlijk kunnen er andere aspecten toegevoegd worden uit de Chinese- en alternatieve geneeskunde aan een shiatsu behandeling : Massage, kruidensupplementen, homeopathie, Bachbloesems, voedingsadvies...

Heel wat anders dan een opleiding Westerse geneeskunde hé? Letterlijk en figuurlijk Chinees voor velen. Zo ook voor mij toen ik begon met mijn opleiding. 
Nog steeds zijn er veel (Westerse) dokters en dierenartsen die in de Chinese geneeskunde niet meer dan flauwekul zien. Jammer. 


In mijn opinie zouden deze twee "werelden" samen moeten komen zodat een patiënt optimaal behandeld kan worden. Mij zal je nooit horen zeggen dat de Westerse geneeskunde flauwekul is, dat je die medicatie niet moet nemen omdat daar een acu-punt voor bestaat of iets dergelijks. Wél dat de Oosterse en Westerse geneeskunde een prachtig geheel zouden kunnen vormen, waarin dokters en practicioners samenwerken en zo elke patiënt als individu en geheel (holistisch) kunnen behandelen waarbij wordt gekeken naar de oorzaak van diens klachten en die zo worden aangepakt ipv. de klacht zelf te verdoezelen met medicatie alleen en niet naar de oorzaak te kijken (vaak stress en voeding!).

Ik hoop je met dit blogbericht meer duidelijkheid te hebben gegeven over shiatsu. 
Wil je meer weten? Volg me dan zeker op instagram @pupia.be waarin ik regelmatig dingen post die verband houden met wat ik doe. 

Liefs & Pootjes,
Pia