Water en de rest komt later

23-12-2023

Het Belang van Drinken voor Katten: Houd je Pluizige Vriend Gezond en Gelukkig!

Als kattenliefhebbers weten we allemaal hoe schattig en eigenzinnig deze pluizige wezens kunnen zijn. Het zijn onafhankelijke wezens die graag hun eigen gang gaan, maar als verantwoordelijke katteneigenaren is het onze taak om ervoor te zorgen dat ze gezond en gelukkig zijn. Een essentieel aspect van de kattenverzorging dat vaak over het hoofd wordt gezien, is het drinkgedrag van onze harige vrienden. Omdat ze een zeer slechte drinkimpuls hebben (ze halen het meeste vocht uit hun voeding, normaal gezien toch - lees: in het wild) en hebben een zeer kleine tong die niet echt gemaakt is om grote hoeveelheden mee te drinken uit plassen/kommetjes...

In deze blog gaan we dieper in op het belang van drinken bij katten en waarom het van cruciaal belang is om hen te stimuleren voldoende water te drinken.

Waarom is drinken belangrijk voor katten?

Net als mensen hebben katten water nodig om te overleven en goed te functioneren. Water is essentieel voor verschillende vitale lichaamsprocessen, waaronder het handhaven van een gezonde lichaamstemperatuur, het bevorderen van een goede spijsvertering, het transporteren van voedingsstoffen door het lichaam en het verwijderen van afvalstoffen door urineren. Het is een essentieel onderdeel van het handhaven van een goede algehele gezondheid en welzijn bij katten.

Voorkomen van uitdroging:

Katten zijn van nature afstammelingen van woestijndieren, wat betekent dat ze niet zo vaak dorst hebben als bijvoorbeeld honden. Dit kan er echter toe leiden dat katten niet genoeg water drinken, wat op zijn beurt kan leiden tot uitdroging. Uitdroging is een ernstige aandoening die kan leiden tot tal van gezondheidsproblemen, waaronder nierproblemen en blaasontsteking. Door ervoor te zorgen dat je kat voldoende water drinkt, kun je het risico op uitdroging aanzienlijk verminderen en de algehele gezondheid van je harige metgezel bevorderen.

Voorkomen van urinewegproblemen:

Katten hebben van nature een hoge concentratie mineralen in hun urine, wat kan leiden tot de vorming van kristallen en stenen in de urinewegen. Deze aandoening staat bekend als Feline Lower Urinary Tract Disease (FLUTD) en kan erg pijnlijk en potentieel levensbedreigend zijn voor je kat. Door ervoor te zorgen dat je kat voldoende water drinkt, wordt de urine verdund en neemt het risico op de vorming van kristallen en stenen af. Dit is vooral belangrijk als je kat een dieet volgt dat rijk is aan droogvoer, omdat droogvoer van nature minder vocht bevat dan natvoer.

Gewichtsbeheersing:

Obesitas bij katten is een groeiend probleem dat gepaard gaat met tal van gezondheidsrisico's, waaronder diabetes, gewrichtsproblemen en hartziekten. Water is van vitaal belang voor het handhaven van een gezond gewicht bij katten. Het helpt de eetlust te reguleren en zorgt ervoor dat je kat zich sneller vol voelt, waardoor overeten wordt voorkomen. Bovendien kunnen katten die voldoende gehydrateerd zijn, actiever zijn en meer geneigd zijn om te spelen, wat bijdraagt aan een gezonde levensstijl.

Stimuleren van drinken bij katten:

Sommige katten drinken van nature meer dan andere, maar er zijn verschillende manieren waarop je de drinkgewoonten van je kat kunt bevorderen:

1. Zorg voor een schone drinkbak: Ververs dagelijks het water in de drinkbak van je kat en reinig de bak regelmatig om ervoor te zorgen dat het water vers en aantrekkelijk blijft.

2. Fonteinen: Veel katten zijn gefascineerd door stromend water. Een drinkfontein kan je kat stimuleren om meer te drinken, omdat het water constant in beweging is.

3. Natvoer: Als je kat voornamelijk droogvoer eet, kan het toevoegen van natvoer aan hun dieet helpen om hun vochtinname te verhogen, aangezien natvoer een hoger watergehalte heeft.

4. Meerdere drink gelegenheden. Zet de drinkbakjes op verschillende plekken in huis. Wees creatief. Zet er een op de trap, op een kast, op de grond, aan de raam...

5. Gebruik verschillende materialen en vormen als drinkbak. Je zal zien dat je kat voorkeuren krijgt. Ik heb bijvoorbeeld zowel terracota en gelazen drinkbakjes. Enkele platte, één fontein, en een hoge glazen vaas die tot het randje gevuld is. 

6. Gebruik gefilterd water! Katten geven vaak de voorkeur aan regen water of gefilterd water (doe dit met een bijvoorbeeld een Brita). 

Conclusie:

Het belang van drinken voor katten kan niet worden overschat. Voldoende waterinname is essentieel voor het handhaven van een goede gezondheid en het voorkomen van verschillende gezondheidsproblemen. Als liefhebbende katteneigenaar is het onze verantwoordelijkheid om ervoor te zorgen dat onze pluizige vrienden altijd toegang hebben tot vers water en worden gestimuleerd om te drinken. Door te investeren in het welzijn van onze katten, kunnen we hun levenskwaliteit aanzienlijk verbeteren en genieten van de vreugde van een gelukkige, gezonde en goed gehydrateerde kat in ons leven.