Mijn hond stinkt uit zijn mond!

25-04-2020

Elke hondenliefhebber - je hoeft zelfs niet eens zélf een hond te hebben - heeft het al wel eens voorgehad. Je ziet een leuke woefer, hij kwispelt, zijn ogen glanzen naar je en de jouwe naar hem, jullie worden naar elkaar toegetrokken alsof het in de sterren werd geschreven en voor je het weet zit je op de grond, je kleding vol haar want jullie zijn van geluk in elkaars armen en poten gevallen... 
Tot dat er plots die enorme walm uit zijn mond komt terwijl deze woefer je gezicht trakteert op natte, sappige likjes. Jakkes... 
Je laat hem zijn gang gaan want je ziet hem graag - ook al ken je deze woef nog maar 5 minuten -maar vraagt je stiekem af hoe zo'n mooi en lief en kwispelig wezen zó uit zijn mond kan stinken?!

Noah's adem stonk al een geluk niet.
Noah's adem stonk al een geluk niet.

Genant! 

Gelukkige valt er (meestal) iets aan te doen. En gelukkig vatten honden het minder persoonlijk op dan mensen wanneer je zegt : 'I love you stinkebakkes'... 

Hoe komt het dat sommige honden een vissige, rotte geur uitademen? Drie mogelijkheden : 


- De hond heeft een medisch probleem. Als in : Wanneer je dit bij je hond opmerkt, ga dan zo snel mogelijk naar de dierenarts en laat zijn mond checken. Een stinkende adem kan het gevolg zijn van tand- of spijsverteringsproblemen! Dus ook een maagprobleem kan hier de oorzaak zijn. En tandpijn doet pijn, dat weet ook elke honden- en niethondenvriend!

- Je hond krijgt de verkeerde voeding. Zoals je je kan voorstellen hoe iemand's adem ruikt die elke dag pizza, Mc Donalds en frieten eet kan je je ook wel voorstellen dat wanneer je hond niet gezond eet het bij hem ook van dat is. 

- Je hond is oud, heel oud. En die geurtjes horen er bij. Ze krijgen een lijfgeur en mondgeur, wat de wetenschappelijke achtergrond hiervan is weet ik niet, maar ik weet wel dat Rakker (mijn hond die in 2017 een sterretje werd en die je terugziet in het logo) vanaf zijn 13 à 14 jaar ook zo'n typische 'oude honden geur' kreeg. Ergens wel iets om te koesteren, toch? Ga altijd wel even langs je dierenarts om te laten checken of je woef nog in goede gezondheid keert (zie eerste punt) en of dat die geurtjes wel degelijk te maken hebben met het gewoonweg oud zijn.


Even ter verduidelijking : Een gezonde hond RUIKT NIET (vissig of rot) UIT ZIJN MOND!

Rakker met -toen nog- een engelenadem :D
Rakker met -toen nog- een engelenadem :D

Dat tandpijn, tandplak, een maagzweer, zuuroprispingen, een slechte vertering etc de veroorzakers zijn van een slechte adem, daar moet ik je niet meer van overtuigen waarschijnlijk.


Over puntje twee wil ik het nog wél even hebben. Omdat je nu waarschijnlijk denkt : 'Slechte voeding? Zolang ik mijn hond geen koffiekoeken als ontbijt en madelijntjes als snack* geef en nog een pizza als avondeten doe ik niet veel verkeerd, toch?' of 'Mijn hond krijgt eten van de dierenarts dus dat is allemaal goed' of 'Mijn hond staat al jaren op dezelfde voeding en leeft nog steeds, mijn vorige hond werd er 12 mee, dus ik zie het probleem niet hoor**'. 

Sidenotes : 

*Ik heb, seriously, al iemand geweten die zijn hond ENKEL madelijntjes te eten gaf... De hond zag er ook uit als een madelijntje...... Grrr!

**  Hoe vaak ik dit wel niet als tegensprutteling te horen krijg. Ik begrijp het, échtwaar! Wij zijn gewoontedieren, en 'Why change a winning team?' Maar, stel je even open en kijk eens goed naar je hond. Is het wel degelijk een 'winning team'? Is zijn vacht dof of heeft hij schilfers? Stinkt hij uit zijn mond of vacht? Heeft hij vaak diarree of geeft hij wel eens over? Gaat hij 100x per dag naar de 'grote' wc? Eet hij constant gras? Als je op 1 van deze dingen 'ja' kan antwoorden, lees dan aub verder. 

Een voorbeeld portie van gezonde voeding. Bron : Google
Een voorbeeld portie van gezonde voeding. Bron : Google

De voeding van je hond is cruciaal om van binnenuit je hond gezond te houden. Ook zorgen bepaalde voedingsstoffen vaak voor meer tandplak, terwijl anderen dat niet doen. Of erger, voor ontstekingen in het lichaam. Wat je binnen speelt zie je ook buitenaf, of ruik je in dit geval...

Om meer over deze voeding voor honden te weten te komen raad ik je aan mijn ebook te lezen over voeding. Dit ebook kan je gratis downloaden als je op onderstaande button klikt. 

Veel leesplezier en zie de woefers graag, ookal ruiken ze een beetje raar!
Liefs & pootjes,
Pia