Hoofdpijn bij honden

14-04-2020

Wist je dat niet alleen jij maar ook je hond last kan hebben van hoofdpijn?
Niet alleen mensen, maar ook dieren - en dus ook onze honden - kunnen wel eens last hebben van sporadische of chronische hoofdpijn.

Hoofdpijn is en blijft moeilijk te zien/merken aan je hond. Jammer genoeg zijn ze nog steeds niet gezegend met spraak (oh, wat zou ik graag een praatje slaan met honden!) en kunnen ze het ons dus niet vertellen wanneer en waar ze pijn hebben.

Bij de meeste aandoeningen die binnen in het lichaam aanwezig zijn zie je na een tijd symptomen waaruit je kan leiden dat je hond ergens pijn heeft of dat er iets scheelt aan de binnenkant. Bij hoofdpijn komen deze symptomen vaak pas tevoorschijn wanneer je hond chronische pijn heeft of wanneer zijn hoofd écht bijna barst van de pijn. 

Hoofdpijn bij honden is nog steeds niet gekend en dit wil ik nu veranderen!
Ook hebben wetenschappers en dierenartsen ontdekt dat honden ook migraine kunnen hebben net zoals mensen!  


Wat kan voor hoofdpijn zorgen bij mijn hond?

- Drukte / vaak of veel lawaai
- Stress
- Warmte / felle zon
- Slechte voeding
- Genetische bepaling
- Een tumor in het hoofd / nek / rug
- Een te kleine schedel (mopshonden, chihuahua's, keeshondjes, Franse of Engelse bulldoggen,... - eigenlijk alle rassen wiens schedel té klein worden gefokt waardoor de ogen wat uitpuilen, de schedel een appelvorm krijgt, de neus te kort is...).  Hierdoor drukken de hersenen tegen de schedel aan en dit zorgt voor geweldig veel hoofdpijn. Dit gaat vaak ook gepaard met epilepsie aanvallen.

Hoe herken je hoofdpijn bij je hond?

Zoals ik hier voor al schreef, is en blijft het moeilijk hoofdpijn te constateren bij zowel mens als dier. Toch heb ik enkele symptomen die kunnen doen vermoeden of je hond hoofdpijn heeft :

- Voel eens aan het hoofd van je hond (wanneer hij/zij dit toelaat). Voelt het warm aan? Warmer dan normaal? Dit kan duiden op hoofdpijn. 
- Je hond vind zijn/haar 'plekje' niet wanneer hij/zij wil slapen of rusten. 
- Hij/zij legt zijn/haar hoofd steeds omhoog (bv. Op een kussen)
- Hij/zij verstopt zijn hoofd vaak onder een laken/kussen/...
- Hij/zij vermijd interactie 
- Je hond zondert zich af van alles
- Hij/zij wil niet dat je aan zijn/haar hoofd komt, dit is namelijk heel gevoelig (hoe zou je zelf zijn?)
- Hijgen kan een altijd een vorm van pijnuiting zijn
- Je hond duwt zijn/haar hoofd tegen de muur of dergelijke

Mijn hond heeft meerdere symptomen, wat nu?

Maak asap een afspraak met je dierenarts. Wij lopen ook niet graag rond met hoofdpijn en nemen altijd zo snel mogelijk een pijnstiller. Iedereen heeft wel al eens hoofdpijn, al dan niet door een pintje te veel 😉 , we weten allemaal hoe vervelend en pijnlijk dit is. Ga dus zo snel mogelijk naar je dierenarts en help je woefer er zo snel mogelijk van af.

Disclaimer : Ook dierenartsen hebben geen wondermiddelen om de gedachten van een hond te lezen (please wetenschappers, vind zoiets uit!) , je dierenarts zal er dus waarschijnlijk ook naar moeten gissen. Laat je hond eerst en vooral testen op infecties, tumoren, metabolisme en imuum problemen zodat je hier al uitsluitsel kan geven.
De kans is groot dat je pijnstilling* meekrijgt en zo een behandeling kan opstarten.

*Ook cannabisolie zou erg goed werken tegen dit soort aandoeningen

CRANIO 


In samenwerking met de Westerse geneeskunde kan ook de Oosterse geneeskunde een volledige, holistische bestrijding vormen om je hond van migraine of hoofdpijn te verlossen : 

Migraine of hoofdpijn komt vaak door een 'knoop' of stagnatie in het lichaam dat zich uit in hoofdpijnen (Warme Wind of Damp in Chinese geneeskunde-termen) , zowel bij honden (dieren in het algemeen) als ook bij ons.

Een Cranio Sacrale behandeling (van hoofd tot sacrum = achterhand) doet ongelofelijk veel deugd voor je hond, helpt de stagnatie te verwijderen en ontspant de schedel en rug (ja, dit bestaat ook voor mensen!).

Je kan bij mij terecht voor een Cranio Sacrale behandeling voor je hond wanneer er hoofdpijn geconstateerd wordt bij je woefer. Ik heb in mijn opleiding Shiatsu de Cranio behandeling meegekregen en heb hierbij verschillende honden mee zien openbloeien. 

Het is ongelofelijk wat een eigen lichaam allemaal kan!

Dus : Hou je hond goed in de gaten, zeker nu we meer thuis zijn (dit artikel werd geschreven tijdens de lockdown). Wanneer je gedragingen als bovenstaand omschreven ziet bij je hond, weet dat ze niét normaal zijn. Elke verandering of afwijking in je hond's normale gedrag kan duiden op een onderliggend probleem.

Wil je graag een afspraak maken voor een Cranio Sacrale behandeling voor je hond? Klik dan op onderstaande button.  
Liefs & Pootjes,
Pia

Bronnen :
Opleiding shiatsu voor honden
DA Hendrickx Wijnegem
Vetcandy