Help! Ik vind een wild dier!

12-06-2020

We hebben het allemaal wel al eens meegemaakt. Je wandelt over straat of in het park en plots zie je een baby vogel op de grond zitten, vind je een egel die wel erg stil lijkt of een baby zoogdier dat moederziels alleen in het riet ligt. Misschien is er wel al eens een vogel tegen je raam gevlogen die het overleefde maar niet wegvloog? Of kwam je kat naar huis met een babymuis? Of erger nog, je rijdt tegen een wild dier en het leeft nog... 

Wat. Doe. Je. Dan.?!

Don't panic! 

Vogels & egels : 


Wanneer je een zieke / gewonde vogel of egel vind, al dan niet in de bek van je kat of onder het wiel van je auto of gewoon rustig onder een struik of boom :

- Neem het dier voorzichtig vast en zet het in een donkere plaats zonder eten of drinken. Liefst in een kartonnen doos met genoeg ademgaten en zet het dier in een rustige kamer van je huis waar niemand het dier stoort. Geef een egel NOOIT brood en melk, hier worden ze ziek van
(Brood is slecht voor élk dier trouwens!) 

- Bel naar het dichts bijzijnde Natuurhulp centrum of Wilde dieren opvang centrum. 
Geen idee waar dit zich bevind? In provincie Antwerpen heb je er een aantal :
VOC Brasschaat 
VOC Kieldrecht
VOC Herenthout
Socio Deurne

- De kans is groot dat een duif een hersenschudding heeft of even moet bekomen van een botsing met je raam. Probeer ze na enkele uren met de doos open in de tuin te zetten. Als ze wegvliegt is het goed, zo niet, moet ze alsnog opgenomen worden in een hulpcentrum. 

- Een egel die je zo kan oppakken is vaak erg ziek. Meestal komt dit door parasieten zoals teken maar ook inwendige parasieten. Breng een egel altijd meteen naar een hulpcentrum en probeer hem niet zélf beter te maken. Egels mogen ook absoluut GEEN brood en melk eten/drinken!

Baby zoogdieren

Bij baby zoogdieren ligt het iets anders. Hier moet je je buikgevoel en dierenkennis een beetje volgen. 
Ree kalfjes, kleine haasjes, vosjes... worden vaak door hun moeder even alleen gelaten terwijl zij opzoek is naar eten en dergelijke. 

Hier is het de kunst het dier allereerst NIET aan te raken. Jouw geur kan de moeder achteraf serieus in de war brengen en er zo voor zorgen dat ze haar baby verstoot. Dit willen we ten allen tijden vermijden. 

- Ziet het diertje er verzorgd en gezond uit en ligt het op een verstopte plek (onder een struik, tussen het riet, in een nest,.......)? Laat het rustig liggen en aanschouw de schoonheid van de fauna voor enkele seconden. Ga daarna zo snel mogelijk weg zodat je de moeder niet bang maakt. Zij heeft waarschijnlijk al lang in de gaten dat er mensen bij haar kleintje zijn. 

- Ziet het dier er bebloed, mager, ziek,.... uit? Hoor je het al een hele tijd naar zijn moeder roepen? 
De kans dat moeder terug komt is klein hier.... :( 

----> Roep en tier niet en blijf kalm. Praat rustig tegen elkaar.
Bel het dichtsbij zijnde natuurhulpcentrum (zie link in zwarte knop) en zij komen het diertje halen. 

Bij twijfel, in elke situatie dan ook, bel je best het natuurhulp centrum in jouw buurt. 

VOOR DRINGENDE HULP EN NOODGEVALLEN BEL : 089/854.906