Een smakelijk onderwerp

21-10-2023
Een smakelijk onderwerp: Het verschil tussen brokken en rauwe voeding voor honden en katten


Als trotse huisdiereigenaars willen we het allerbeste voor onze harige vrienden. Een van de belangrijkste aspecten van de zorg voor onze geliefde honden en katten is het voeren van een uitgebalanceerd dieet dat hen voorziet van alle essentiële voedingsstoffen. Er zijn echter verschillende meningen over de juiste voedingskeuze: brokken versus rauwe voeding. In dit blogbericht bekijken we het verschil tussen beide opties en bekijken we hun voor- en nadelen voor de gezondheid van onze trouwe metgezellen.

Brokken:

Brokken zijn al vele decennia een populaire keuze als huisdierenvoeding. Deze commerciële voeding wordt vervaardigd met behulp van geavanceerde technologieën en bevat een uitgebalanceerde mix van voedingsstoffen, waaronder eiwitten, koolhydraten, vetten, vitamines en mineralen. Deze voedingsstoffen zijn afgestemd op de specifieke behoeften van honden en katten, afhankelijk van hun leeftijd, grootte, ras en gezondheidstoestand.

Voordelen van brokken:

1. Gemak: Brokken zijn uiterst gemakkelijk te gebruiken en op te slaan. Ze hebben een lange houdbaarheid en kunnen worden opgeslagen zonder koeling, waardoor ze ideaal zijn voor drukke huisdierbezitters.

Nadelen van brokken: 


2. Voedingsbalans: 

Commerciële voederbedrijven besteden wel aandacht aan de voedingsstoffen in de brok, maar vermelden er niet bij dat veel verloren gaat tijdens het afbakken en de meeste voedingsstoffen zoals mineralen en vitaminen achteraf synthetisch worden toegevoegd.


3. Tandheelkundige gezondheid: Sommige brokken zijn speciaal ontworpen om de tandheelkundige gezondheid van huisdieren te bevorderen, door bijvoorbeeld tandplak en tandsteen te verminderen. Maar niets is minder waar. De brok raakt de plek waar tandsteen/plak wordt gevormd (bovenaan de tand en aan het begin van het tandvlees) niet.

Honden en katten kauwen niet, ze bijten en door deze beweging gaat de brok stuk zodra hij de tand zo goed als aanraakt. 


Rauwe voeding:

Rauwe voeding, ook bekend als "BARF" (Biologically Appropriate Raw Food) of "KVV" (Kant en Klare Verse Voeding) is gebaseerd op het idee dat honden en katten van nature carnivoren zijn en oorspronkelijk een dieet hadden dat voornamelijk bestond uit rauw vlees, botten en organen.

Voordelen van rauwe voeding:

1. Natuurlijk dieet: 

Rauwe voeding sluit beter aan bij het dieet dat honden en katten in het wild zouden consumeren, wat sommige mensen beschouwen als een meer natuurlijke voedingskeuze.


2. Mogelijke gezondheidsvoordelen: Voorstanders van rauwe voeding beweren dat honden en katten die dit dieet volgen, minder last hebben van huidproblemen, een glanzende vacht hebben en meer energie hebben.

3. Geen verwerkte ingrediënten: 

Rauwe voeding bevat geen kunstmatige conserveringsmiddelen, kleurstoffen of smaakstoffen, wat gunstig kan zijn voor huisdieren met voedselintoleranties of allergieën.


Nadelen van rauwe voeding:

1. Voedingsonevenwichtigheden: Het is uitdagend om een uitgebalanceerd dieet samen te stellen dat alle benodigde voedingsstoffen bevat, zoals calcium en vitamine D. Een onevenwichtig dieet kan leiden tot tekorten of overmaat van bepaalde voedingsstoffen.

2. Gezondheidsrisico's: 

Rauw vlees kan bacteriën bevatten, zoals salmonella of E. coli, die schadelijk kunnen zijn voor zowel huisdieren als hun menselijke verzorgers.


Bronvermelding:

1. American Veterinary Medical Association (AVMA) - "Raw or Undercooked Animal-Source Protein in Cat and Dog Diets" - https://www.avma.org/resources-tools/literature-reviews/raw-or-undercooked-animal-source-protein-cat-and-dog-diets

2. Canadian Veterinary Medical Association (CVMA) - "Raw Food Diets for Pets" - https://www.canadianveterinarians.net/documents/raw-food-diets-for-pets

Conclusie:

Het kiezen tussen brokken en rauwe voeding voor honden en katten is een persoonlijke beslissing en hangt af van verschillende factoren, waaronder de gezondheid van het huisdier, de levensstijl van de eigenaar en ethische overwegingen. Ongeacht de keuze is het van vitaal belang om het dieet van huisdieren zorgvuldig te overwegen en eventueel advies te vragen aan een dierenarts om ervoor te zorgen dat onze trouwe metgezellen alle benodigde voedingsstoffen binnenkrijgen om een gezond en gelukkig leven te leiden.